Close
Written by: Μαρίνα Μιχαηλίδου on 29 Απριλίου, 2019

[ad_1]

«Είμαι 22 ετών και έχω σχέση με έναν άνδρα γύρω στα 38. Όλοι μου λένε πως είναι πολύ μεγάλος για μένα αλλά δεν θέλω να τον αφήσω… Μου είναι πολύ σημαντικός!»

Τι λέει η ειδικός; Έχουμε μάθει πως ο άνδρας έχει το δικαίωμα να κάνει σχέση με μικρότερες γυναίκες, αυτό είναι το στερεότυπο! Σήμερα οι διαπροσωπικές σχέσεις και τα στερεότυπα αν και έχουν αλλάξει αρκετά, εξακολουθούμε και βλέπουμε “κοριτσόπουλα” που κάνουν σχέση με άνδρες κατά πολύ μεγαλύτερους.

Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, η αναζήτηση συντρόφου γίνεται με βάση τα παρακάτω στοιχεία στα δύο φύλα:
Οι άνδρες επιλέγουν με βάση κυρίως τα σωματικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να βρουν μία νέα και ωραία γυναίκα που θα τους δώσει γερά παιδιά. Μάλιστα, τα σωματικά χαρακτηριστικά θεωρούνται ως εγγύηση νεότητας και καλής υγείας.

Οι γυναίκες αναζητούν συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια, έτσι αναζητούν τον άνδρα που θα είναι όχι μόνο υγιής αλλά και καλός γονιός, υποστηρικτικός σύντροφος και καλός «κουβαλητής».

Γιατί μία νεαρή κοπέλα επιλέγει να κάνει σχέση με έναν αρκετά μεγαλύτερο άνδρα;

Η νεαρή κοπέλα εύκολα μπορεί να γοητευτεί από την παρουσία ενός επιτυχημένου άνδρα που της προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο μεγάλωμα των μελλοντικών της απογόνων, σύμφωνα με την θεωρία της εξέλιξης. Από την άλλη, η γοητεία της ανδρικής εξουσίας που εμπνέει ένας μεγαλύτερος άνδρας μέσα από την εμπειρία του, τον τρόπο που αντιμετωπίζει καταστάσεις, το πώς έχει ζήσει τη ζωή του, τις γνώσεις του και γενικότερα τον τρόπο που περνάει τα μηνύματά του και πως καταφέρνει και παίρνει αυτό που θέλει.

Όλο αυτό το “πακέτο” σιγουριάς είναι ίσως πιο δελεαστικό από ένα συνομήλικο 20χρονο αγόρι, που το μόνο που σκέφτεται είναι το κινητό που θα αγοράσει, τις ιστοσελίδες που θα επισκεφτεί, την σεξουαλική απειρία του και πως θα την μετατρέψει σε σεξουαλική εμπειρία… Είναι γνωστό ότι τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια. Ο ψυχοσυναισθηματικός τους κόσμος αρκετά συχνά δεν φαίνεται να ταιριάζει με τον αυτόν των συνομηλίκων αγοριών, που τα θεωρούν ανώριμα. Ακόμη και σεξουαλικά, ενώ βιολογικά ο νεαρός άνδρας έχει πολύ περισσότερες αντοχές, δεν έχει την εμπειρία ώστε να τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Ο νεαρός δεν μπορεί να την λατρέψει και να την εξιδανικεύσει λόγω του νεαρού της ηλικίας του και του δικού του άγχους και ψαξίματος του ανδρισμού του, όπως ο μεγαλύτερος άνδρας που θα της δείξει με όλους τους τρόπους την λατρεία του και θα την κάνει να νιώσει πιο ποθητή και πιο γυναίκα.

Σύμφωνα με την Φροϋδική θεωρία, η εξήγηση έρχεται μέσα από το ότι η νεαρή γυναίκα αναζητά τον πατέρα της, τον οποίο μπορεί να στερήθηκε ή και να θαύμαζε πολύ ώστε να έχει την πατρική φιγούρα ως πρότυπο του “καλού” άνδρα που θα μοιάζει στον πατέρα. Γενικότερα όμως, θα λέγαμε ότι είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει την δική του ιστορία και τον δικό του τρόπο επιβίωσης και διαχείρισης καταστάσεων.

Μην βάζουμε λοιπόν ταμπέλες γιατί μπορεί μία νεαρή γυναίκα να επιλέξει έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες…

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 
https://marinamoscha.wordpress.com 
https://www.facebook.com/marinamoscha

 

Θα σε κάνουμε βασίλισσα. Ακολούθησέ μας στο Instagram!



[ad_2]

Source link

Be the first to comment here.

Name
Email
Your comment